Aanbod partners Nederland

De conferentie ‘De missionaire parochie – Als God renoveert’ wordt ondersteund door een aantal landelijke partners uit Nederland: het Centrum voor Parochiespiritualiteit (CPS), Alpha Nederland, het Katholiek Alpha Centrum, xpand en de gezamenlijke bewegingen en nieuwe gemeenschappen in de rooms-katholieke Kerk. Gastheer van de conferentie is het bisdom Breda.


Centrum voor Parochiespiritualiteit (CPS)

Het CPS wil parochies in heel Nederland ondersteunen om een (meer) vitale en missionaire parochie te worden. Dat doet het CPS onder andere door:

 • pastorale beroepskrachten, bestuurders en parochianen bekend te maken met het gedachtegoed van de boeken ‘Als God renoveert’ en ‘Rebuilt’ o.a. door lezingen, bijeenkomsten, webinars, gesprekken, gebruik van social media, artikelen en het ontwikkelen van Leeswijzers bij beide boeken. Een lezing over de hoofdlijnen van ‘Als God renoveert’ in uw parochie is aan te vragen bij het CPS! Dit kan bijvoorbeeld een goede start zijn als u het boek in de parochie wilt gaan lezen. Deze lezing kan ook ONLINE plaatsvinden, met ruimte voor de parochianen om met elkaar online in kleine groepen uit te wisselen.
 • online coaching voor pastoors om in groepsverband de eerste twee hoofdstukken van het ‘Als God renoveert werkboek’ door te werken. Deze hoofdstukken gaan over visie en hoe je een leiderschapsteam samenstelt om je te ondersteunen.
 • met u meedenken over het hoe en wat van verdere begeleiding om de weg in te slaan om een (meer) missionaire parochie te worden.

Meer informatie via parochiespiritualiteit.org


  Alpha Nederland

  Heb je nog geen ervaring met Alpha?
  Dan ben je van harte welkom op de Alpha Basistraining op 1 juni 2022. Ontdek wat Alpha is en wat het voor jouw parochie kan betekenen. Interesse? Je kunt je hier aanmelden. Ontmoet anderen die Alpha willen starten, leer van elkaars ervaringen en word getraind in de basis van Alpha.

  Ben je helemaal getraind en wil je starten?
  Registreer je cursus op deze website en krijg toegang tot alle cursusmaterialen. Zo krijg je o.a. toegang tot de Alpha Film Series. Daarnaast is je Alpha ook zichtbaar voor deelnemers op alpha-cursus.nl. Geef je een Alpha in België? Zet dan ‘BE’ achter je postcode.

  Meer vragen?
  Kijk op alphanederland.org of stuur ons een mailtje: info@alphavlaanderen.be (België) of frank@alphanederland.org (Nederland).


  Katholiek Alpha Centrum

  Methoden en materialen voor evangelisatie, catechese en geloofsverdieping

  1. Films, cursussen en boeken om het geloof te verkennen, te verdiepen en door te geven …
   • Sycamore - katholieke films van ong. 25 min. Heel toegankelijk en inspirerend. Klik hier
   • 3 Minuten Catechese – op een duidelijke, eigentijdse en humoristische manier worden aspecten van het katholieke geloof uitgelegd. Klik hier
   • Boeken: o.a. ‘Katholieken Evangeliseren’, ‘Compendium voor de Nieuwe Evangelisatie’, ‘Rebuilt’.

   Meer mogelijkheden en materialen vindt u via rk-alphacentrum.nl Bestellen kan via: rkwebshop.nl
    

  2. Online aanbod – Internetcursus Hoe vind je Jezus?
   Geschikt voor iedereen die interesse heeft om het katholieke geloof te verkennen.
   Met een persoonlijke e-coach. Ga naar: hoevindjeGod-online.nl.
   Bestel hiervoor de banner voor uw website / posters / uitnodigingskaartjes. Natuurlijk gratis!
   Via e-mail: info@rk-alphacentrum.nl
    
  3. Gebedsketen voor de Nieuwe Evangelisatie
   Doet u mee? Juist nu van het grootste belang. Een initiatief van Platform voor RK Evangelisatie. Klik hier voor meer informatie.
    
  4. Opnamen van 4 avonden over ‘de missionaire parochie’
   De avonden werden gehouden in het voorjaar van 2022 en opgenomen via Zoom. Bekijk de avonden hier.

  Reactie Sycamore:
  “De filmpjes spreken de jongeren heel erg aan en het biedt stof om een goed gesprek te hebben.”
  “We hadden een heel mooi gesprek over de vragen bij de inleiding.”

  Mailt u ons bij vragen of als u meer informatie wilt ontvangen? Dat kan via e-mail: info@rk-alphacentrum.nl


  Resurrexit

  Zoekt u als parochie naar hulpmiddelen om te groeien in vitaliteit, geloof, dienstbaarheid en verbondenheid? Resurrexit biedt materiaal, ervaring en ondersteuning. Uniek hierbij is de begeleiding op maat. Stap voor stap op weg naar een nieuwe vitaliteit. Het begint waar de parochie nu is.

  Voor meer informatie over Resurrexit www.resurrexit.eu of mail naar: info@resurrexit.eu

  Resurrexit is een initiatief van Twitteren met God en Katholiek Alpha Centrum


  xpand

  De visie van xpand is om mensen en organisaties (ook parochies in Nederland en Belgie!) te stimuleren om op een menswaardige en tegelijkertijd resultaatgerichte manier leiding te geven. Xpand biedt een 3-jarig missionair procesbegeleidingsprogramma ('samen bouwen aan parochievernieuwing') onder andere op basis van de boeken ‘Als God renoveert’ en ‘Rebuilt.’

  Meer informatie: via Tom Koot, t.koot@xpand.eu en zie ook xpand.eu


  Nieuwe bewegingen en gemeenschappen in de Rooms-Katholieke Kerk

  Parochies en parochianen kunnen inspiratie opdoen bij nieuwe bewegingen, met name voor geloofsverdieping, gemeenschapsvorming, oecumenische, diaconale en missionaire activiteiten.

  Parochianen die bij deze bewegingen betrokken zijn, krijgen voor hun persoonlijke roeping en zending inspiratie en steun vanuit hun parochie en vanuit de bewegingen. Klik hier voor de folder met voorbeelden van wat deze bewegingen te bieden hebben.

  Voor werkers in het basispastoraat en kernvrijwilligers in parochies heeft een werkgroep van deze gezamenlijke bewegingen sinds 2003 elf Pastorale Congressen georganiseerd. Thema’s waren: Kerk zijn: elkaar dragen; Ontvangen om te geven; God ontmoeten in een gebroken wereld; Small Christian communities; Wie inspireert de parochie?; Naar een vitale parochie, wegen tot volwassen geloof en kleine geloofsgroepen (wat dit boek opleverde); Op weg naar een nieuwe cultuur van relatie en vertrouwen; God, brandpunt van ons leven en in 2021 online: Als God ons renoveert. Teksten en video’s van deze congressen zijn te vinden via www.pastoraalcongres.nl en in de rubriek Parochie/Gemeente op www.stucom.nl.

  De ervaring die de nieuwe bewegingen hebben met de bouwstenen voor de missionaire parochie willen ze naar vermogen beschikbaar stellen: over je persoonlijke geloof kunnen spreken, gastvrijheid, gebed, opbouwende muziek, lofprijzing, geloofsverdieping, betekenisvolle gemeenschap, kleine geloofsgroepen, communicatie, de Heilige Geest ervaren, eigen roeping en zending ontdekken. Ervaringen met het vormen van kleine geloofsgroepen 
  Klik hier voor de websites van de nieuwe bewegingen.