ALS GOD RENOVEERT
DI 24 & WO 25 MAART 2020
Conferentie in Oudenbosch met Father James Mallon

ALS GOD RENOVEERT
DI 24 & WO 25 MAART 2020
Conferentie in Oudenbosch met Father James Mallon

Programma

Maandagavond 23 maart 2020

Vanaf 19:00
Verwelkoming

 • inchecken en ontvangst
 • informele ontmoeting en gezamenlijk gebed

Dinsdag 24 maart 2020

9:30 - 21:00
Het programma op dinsdag omvat onder meer:

 • inchecken en ontvangst
 • eucharistieviering
 • inleidingen door fr. James Mallon
 • seminars met diverse sprekers
 • gezamenlijk gebed
 • gezamenlijke maaltijden

Woensdag 25 maart 2020

9:15 - 17:00
Het programma op woensdag omvat onder meer:

 • eucharistieviering
 • inleidingen door fr. James Mallon
 • seminars met diverse sprekers
 • gezamenlijk gebed
 • gezamenlijke maaltijden

Een meer uitgewerkt programma volgt.

Seminars

Op beide dagen van de conferentie zullen er seminars zijn, waarbij diverse sprekers nader ingaan op een aantal deelthema’s uit het boek Als God renoveert.  

Naast de inleidingen en het getuigenis van fr. Mallon, zullen er ook verhalen zijn van parochies dichterbij huis, die met het gedachtegoed van Als God renoveert en/of het boek Rebuilt. Samen bouwen aan een vitale parochiegemeenschap van de Amerikaanse fr. Michael White en Tom Corcoran, aan de slag zijn gegaan. Er zullen seminars zijn waar diverse sprekers nader ingaan op een aantal deelthema’s uit het boek. Natuurlijk is er ook voldoende ruimte voor onderlinge ontmoeting. En tevens zullen er momenten zijn van gezamenlijk gebed, waaronder het vieren van de Eucharistie.

Meer informatie over deze seminars volgt.

Hieronder kan u desgewenst meteen tickets kopen voor de conferentie en tijdelijk van de speciale korting genieten.

Tickets kopen

Spreker

Hoofdspreker van de conferentie is de Canadese priester James Mallon. Hij schreef in 2014 het boek Divine Renovation: From maintenance to mission. Dit boek is in 2019 in Nederlandse vertaling uitgekomen bij Adveniat onder de titel Als God renoveert. De parochie van onderhoud naar bloei.

Fr. Mallon beschrijft in zijn boek hoe hij en zijn team de omslag van een onderhoudspastoraal naar een missionaire parochie hebben vormgegeven in de Sint-Benedictus parochie in Halifax, Canada. Het blijkt dat het mogelijk is: een bloeiende parochie, waar mensen van alle leeftijden en achtergronden graag komen en zorg dragen voor elkaar en voor mensen in hun omgeving!

Inmiddels zijn ook in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Nederland positieve verhalen terug te beluisteren van parochies, die proberen de principes van Als God renoveert in hun eigen parochie vorm te geven en te vertalen.

Meer informatie over fr. James Mallon

Fr. James Mallon is auteur van het boek Divine Renovation: From maintenance to mission (2014), in Nederlandse vertaling Als God renoveert. De parochie van onderhoud naar bloei (2019). Fr. Mallon is bisschoppelijk vicaris voor parochievernieuwing en leiderschapsondersteuning voor het aartsbisdom Halifax-Yarmouth in Canada. Hoewel hij geen pastoor meer is van de Sint-Benedictus parochie in Halifax, is hij nog steeds nauw verbonden met deze parochie. Daarnaast is hij ook betrokken bij het internationale werk van Divine Renovation. Hij is een veelgevraagd spreker over de thema’s van parochievernieuwing en evangelisatie.

Meer over het boek ‘Divine Renovation’/ ‘Als God renoveert’

De helft van het boek beslaat een analyse van de huidige situatie van de Kerk: fr. Mallon laat zien dat de Kerk zich in een identiteitscrisis bevindt (‘we weten niet meer wat de missie van de Kerk is’), hij gaat in op de pijn van zovelen vanwege de afname van het aantal gelovigen, de sluiting van kerken en het seksueel misbruik als ook theologische belemmeringen die parochies verhinderen om missionair te zijn.

De andere helft van het boek is een praktijkverhaal, van hoe fr. Mallon met zijn team in Canada ‘het maken van leerlingen van Jezus’ (de missie van de Kerk) centraal heeft gesteld in zijn parochie en hoe hij dit heeft aangepakt. Dit komt tot uiting in tien geleefde waarden in zijn parochie – bijvoorbeeld gastvrijheid, inspirerende preken, goede muziek, kleine groepen, inzet van elkaars talenten, openheid voor het werk van de heilige Geest – kortom, vruchtbare grond waarin de ‘zaadjes van geloof’ goed kunnen groeien. In dit alles is Alpha het middel dat hij centraal stelt om de cultuuromslag van een onderhoudsparochie naar een missionaire parochie in de praktijk te brengen (Alpha is 10-weekse geloofscursus/ ervaring over de kern van het christelijke geloof). Tenslotte beschrijft fr. Mallon nog hoe goed leiderschap een belangrijke sleutel is tot parochievernieuwing. Ook bij het opleiden van leiders in de parochie speelt Alpha een centrale rol.

Bestellen van het boek Als God renoveert

U kunt het boek Als God renoveert bijvoorbeeld bestellen via het Centrum voor Parochiespiritualiteit (CPS). Op deze website vindt u eveneens een aantal recensies van het boek en interviews met een aantal personen over het boek, de hoofdlijnen hiervan en de doorwerking in de parochies.

U kunt het boek tevens bestellen via Adveniat.

In Vlaanderen kan het boek bijvoorbeeld besteld worden via Halewijn.