Programma (2022)

Vooravond 23 maart

 • 19:00 uur: Inchecken en ontvangst (tot 21:00 uur)
 • 20:00 uur: Gezamenlijk gebed voor de conferentie
 • 21:45 uur: Afsluiting

Donderdag 24 maart

 • 8:00 uur: Inchecken en ontvangst
 • 9:30 uur: Officiële opening van de conferentie met aansluitend Eucharistieviering met Mgr. J. Liesen, bisschop van Breda. Daarna pauze.
 • 11:45 uur: Plenaire bijeenkomst met getuigenis en inleiding door Fr. James Mallon: ‘Why mission?’ (Waarom missie?) met aansluitend lunch.
 • 14:30 uur: Seminars: (ook via livestream te volgen): Fiona O’Reilly: ‘Building a culture of evangelization’ (Het bouwen van een cultuur van evangelisatie) met aansluitend pauze.
 • 16:30 uur: Plenaire bijeenkomst door Arnoud Drop en Frank Jansons van Alpha Nederland: Twee essentiële bouwstenen voor de Missionaire Parochie: Alpha & gebed met aansluitend maaltijd
 • 19:00 uur: Plenaire bijeenkomst met lofprijzing, getuigenissen en inleiding door Fr. James Mallon: ‘Leading out of a team’ (Leiding geven vanuit een team)
 • 21:00 uur: Afsluiting

Vrijdag 25 maart

 • 8:30 uur: Ontvangst
 • 9:15 uur: Plenaire bijeenkomst met lofprijzing, getuigenissen en inleiding door fr. James Mallon: ‘How to get started?’ (Hoe beginnen?) met aansluitend pauze.
 • 11:30 uur: Eucharistieviering met Mgr. L. Aerts, bisschop van Brugge
 • 12:45 uur: Lunch
 • 14:00 uur: Seminars: (ook via de livestream te volgen): Fiona O’Reilly: ‘Making it happen: How do we turn our dream of a disciple making parish into reality?’ (Hoe maken we de droom van een parochie die leerlingen maakt waar?) met aansluitend pauze.
 • 15:45 uur: Plenaire bijeenkomst met inleiding door fr. James Mallon: ‘Power from on high’ (Kracht van boven)
 • 17:30 uur: Afsluiting

Klik hier voor meer praktische informatie over de conferentie.

 

Inleiders

Hoofdspreker van de conferentie is de Canadese priester James Mallon. In 2014 schreef hij het boek Divine Renovation dat in 2019 in Nederlandse vertaling is uitgebracht onder de titel Als God renoveert. Hierin schrijft hij op eerlijke en humoristische wijze hoe hij met zijn team in de Sint-Benedictus parochie een weg is gegaan van onderhoud naar bloei. Het boek is het uitgangspunt voor deze unieke conferentie in Nederland. Inmiddels is father James Mallon midden in de coronatijd pastoor geworden van een andere parochie in het aartsbisdom Halifax-Yarmouth. Wij zijn blij dat hij ook de daar geleerde inzichten en ervaringen zal inbrengen op de conferentie.

 

Naast father James Mallon zullen in de seminars nog meer personen van ‘Divine Renovation Ministry’ hun ervaringen delen: Fiona O’Reilly (Director of Strategy), Hannah Vaughan-Spruce (Executive Director in het Verenigd Koninkrijk) en Ferdinand von Degenfeld (Verantwoordelijke in het Duitstalige gebied).

 

Seminars

De meesten van u hebben per e-mail uw voorkeuren doorgegeven voor de seminars, waarvoor dank. Deze informatie hebben wij gebruikt om de zalen in te delen.

Voor de seminars op de conferentie geldt ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt.’ Kom daarom op tijd bij de seminars van uw voorkeur om verzekerd te zijn van een plaats. U bent dan ook vrij om op het laatste moment voor een ander seminar te kiezen.
Elk seminar wordt op zowel donderdag als vrijdag aangeboden. De uitzondering is Fiona O’Reilly: zij geeft op donderdag en vrijdag een verschillend seminar.

Voor onze protestantste broeders en zusters: waar ‘parochie’ staat, kunt u in de meeste gevallen ook ‘gemeente’ lezen.

1. Donderdag 24/3: Building a culture of evangelisation/ Het bouwen van een cultuur van evangelisatie (Met NL vertaling) – Conferentie zaal begane grond.

Hoewel bepaalde methoden belangrijk zijn, zal blijvende verandering alleen plaatsvinden als we bewuste stappen zetten in het creëren van een gezonde cultuur in een parochie, die gericht is op evangelisatie. In dit seminar komen enkele manieren aan de orde om dit goed te doen.

Vrijdag 25/3: Making it happen: How do we turn our dream of a disciple making parish into reality?/ Hoe maken we de droom van een parochie dieleerlingen maakt’ waar? (Met NL vertaling) – Conferentiezaal begane grond

Wat betekent het om ‘leerling te zijn’ en ‘te maken’? (Mat. 28,19) Hoe doen parochies over de hele wereld dit, wat zijn hun ervaringen en wat kunnen wij van hen leren?
Fiona O’Reilly, Director of Strategy, Divine Renovation Ministry.

2. Over het hoe en waarom van missionair begroten (1e verdieping)

Hoe zorgt u ervoor dat de begroting de missionaire mind-set van de parochie ondersteunt en mogelijk maakt?

 • Pastoor Jochem van Velthoven van de H. Catharinaparochie te Oosterhout en Carel van Waes, bestuurslid (voormalig penningmeester) van de Elisabeth-parochie in Zeeuws-Vlaanderen.

3. Eucharistische aanbidding: de Heer in het centrum (1e verdieping)

Wat is eucharistische aanbidding? Hoe belangrijk is het voor parochievernieuwing? En hoe zet u het op in de parochie? Inleiding, uitwisseling en een half uur geleide eucharistische aanbidding in de gebedsruimte van de conferentie.

 • Eliza Oudshoorn en Astrid Broeders, medewerkers Katholiek Alpha Centrum/ Resurrexit

4. De heilige Geest (dieper) ervaren (1e verdieping)

Wie is de heilige Geest, wat doet Hij en hoe kan ik (meer) vervuld worden van de heilige Geest? Dit seminar bevat een inleiding, getuigenissen, gelegenheid voor lastige vragen en persoonlijk gebed.

 • Zr. Ruth & team van de gemeenschap Chemin Neuf

5. ‘Using the Church to build up people, not people to build up the Church’: Finding and training volunteers / Het vinden en trainen van vrijwilligers in de parochie (Met NL vertaling) (2e verdieping)

Vrijwilligers zijn van cruciaal belang om de missie van de parochie in de praktijk te brengen. Hoe zorgen we ervoor dat we niet alleen ‘de gaten vullen’, maar innerlijk gemotiveerde vrijwilligers vinden en trainen?

 • Ferdinand von Degenfeld, regionaal verantwoordelijke van Divine Renovation in o.a. Duitsland en Hannah Vaughan-Spruce, executive director van Divine Renovation in het Verenigd Koninkrijk.

6. De eucharistieviering: bron en hoogtepunt van de missionaire parochie? (2e verdieping)

Wat doen we als we eucharistie vieren? In dit seminar onderzoeken we samen hoe we persoonlijk en als gemeenschap de liturgie (meer) bewust kunnen vieren en hoe deze zo steeds meer bron en hoogtepunt van onze kerkgemeenschap kan worden.

 • Samuel Goyvaerts, docent liturgie aan de Tilburg School of Catholic Theology en pastoor Robert van Aken, Parochie de Goede Herder Tilburg.

7. Cruciale stappen voor een uitnodigende geloofsgemeenschap (2e verdieping)

Een uitnodigende geloofsgemeenschap is gastvrij en uitnodigend naar haar omgeving. Heeft u het verlangen om meer nieuwe mensen in je kerk te verwelkomen, maar weet u niet hoe? In dit seminar ontdekt u cruciale stappen die uw geloofsgemeenschap op weg kunnen helpen.

 • Frank Jansons en Joost Klok, medewerkers van Alpha Nederland.

8. Visie ontwikkelen en communiceren in de parochie (2e verdieping)

U maakt een begin met het verwoorden van uw visie of droom voor de parochie of gemeente (of deelgebied daarbinnen) en u ontvangt tips over hoe u deze visie verder kunt communiceren.

 • Janny Budding en Ina Ruiter, trainers bij xpand Nederland

9. Een leiderschapsteam bouwen voor de parochie (of onderdeel ervan) (2e verdieping)

Praktische handvatten over hoe u dat doet, welke competenties er nodig zijn in een team en hoe u de juiste teamleden voor het leiderschapsteam selecteert. Voor pastoors en andere leidinggevenden.

 • Tom Koot en Veerle Gouwy, trainers bij xpand Nederland en Vlaanderen

10. Wat kun je als parochie aanbieden vóór, naast en na Alpha (2e verdieping)

Hier bieden we beproefde methoden om te groeien in vitaliteit, dienstbaarheid en verbondenheid, geloof en evangelisatie. Met getuigenissen en info over ontwikkelde materialen.

 • Jeroen Smith pr. en Helen Opstal, medewerkers Katholiek Alpha Centrum/ Resurrexit

11. Verschillende generaties verbinden als leerlingen van Jezus in de parochie (2e verdieping)

Hoe bouwt u aan een gemeenschap waar jong en oud elkaar kennen en omzien naar elkaar?Carolien Hoogenboom spreekt over haar ervaringen met Alpha en een huiskring in de parochie Haarlem.

 • Linda de Graaf spreekt over de maandelijkse ‘ankerzondagen’ in de parochie Gouda.

 

Spreker

Hoofdspreker van de conferentie is de Canadese priester James Mallon. Hij schreef in 2014 het boek Divine Renovation: From maintenance to mission. Dit boek is in 2019 in Nederlandse vertaling uitgekomen bij Adveniat onder de titel Als God renoveert. De parochie van onderhoud naar bloei.

Fr. Mallon beschrijft in zijn boek hoe hij en zijn team de omslag van een onderhoudspastoraal naar een missionaire parochie hebben vormgegeven in de Sint-Benedictus parochie in Halifax, Canada. Het blijkt dat het mogelijk is: een bloeiende parochie, waar mensen van alle leeftijden en achtergronden graag komen en zorg dragen voor elkaar en voor mensen in hun omgeving!

Inmiddels zijn ook in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Nederland positieve verhalen terug te beluisteren van parochies, die proberen de principes van Als God renoveert in hun eigen parochie vorm te geven en te vertalen.

Meer informatie over fr. James Mallon

Fr. James Mallon is auteur van het boek Divine Renovation: From maintenance to mission (2014), in Nederlandse vertaling Als God renoveert. De parochie van onderhoud naar bloei (2019). 

Fr. Mallon is in de coronatijd op eigen verzoek benoemd tot pastoor van een nieuwe parochie in het aartsbisdom Halifax-Yarmouth, OLV (Onze Lieve Vrouw) van Guadalupe in Dartmouth. Daarnaast is hij nog steeds nauw betrokken bij het internationale werk van Divine Renovation. Hij is een veelgevraagd spreker over de thema’s van parochievernieuwing en evangelisatie.

 

Meer over het boek ‘Divine Renovation’/ ‘Als God renoveert’

De helft van het boek beslaat een analyse van de huidige situatie van de Kerk: fr. Mallon laat zien dat de Kerk zich in een identiteitscrisis bevindt (‘we weten niet meer wat de missie van de Kerk is’), hij gaat in op de pijn van zovelen vanwege de afname van het aantal gelovigen, de sluiting van kerken en het seksueel misbruik als ook theologische belemmeringen die parochies verhinderen om missionair te zijn.

De andere helft van het boek is een praktijkverhaal, van hoe fr. Mallon met zijn team in Canada ‘het maken van leerlingen van Jezus’ (de missie van de Kerk) centraal heeft gesteld in zijn parochie en hoe hij dit heeft aangepakt. Dit komt tot uiting in tien geleefde waarden in zijn parochie – bijvoorbeeld gastvrijheid, inspirerende preken, goede muziek, kleine groepen, inzet van elkaars talenten, openheid voor het werk van de heilige Geest – kortom, vruchtbare grond waarin de ‘zaadjes van geloof’ goed kunnen groeien. In dit alles is Alpha het middel dat hij centraal stelt om de cultuuromslag van een onderhoudsparochie naar een missionaire parochie in de praktijk te brengen (Alpha is 10-weekse geloofscursus / ervaring over de kern van het christelijke geloof). Tenslotte beschrijft fr. Mallon nog hoe goed leiderschap een belangrijke sleutel is tot parochievernieuwing. Ook bij het opleiden van leiders in de parochie speelt Alpha een centrale rol.

Bestellen van het boek Als God renoveert

U kunt het boek o.a. bestellen via Adveniat.
In Vlaanderen kan het boek bijvoorbeeld besteld worden via Halewijn.