Hoe nu verder?

De conferentie Missionaire Parochie van 6 april jl. is voor velen een inspirerende, bemoedigende en hoopvolle ervaring geweest. We kijken er met dankbaarheid op terug - maar nu begint het pas!

Hoe kun je de dingen die je hebt gehoord vertalen naar de dagelijkse praktijk van je parochie? Waar kun je beginnen? Met andere woorden: 'Hoe nu verder?' 

In dat kader vindt u hieronder een aanbod van zowel de Nederlandse partnerorganisaties, de Vlaamse partnerorganisaties en het internationale aanbod (o.a. vanuit Divine Renovation) voor het voorjaar van 2024. Zij helpen u graag verder bij eerste stappen of volgende stappen!

 

Ondersteuning bij het opzetten van Alpha

Verlang je ernaar dat jouw parochie tot bloei komt en haar blik naar buiten richt? We helpen je graag om Alpha te leren kennen en op te starten in jouw parochie. Ontdek samen met Alpha Nederland of Alpha Vlaanderen wat Alpha kan betekenen in jouw parochie!

 • Alpha Experience
  Wil je Alpha beter leren kennen? Wij organiseren graag een Alpha Experience voor jou! Tijdens een Alpha Experience ervaar je op een laagdrempelige manier wat Alpha is. Je maakt een Alpha-bijeenkomst van begin tot eind mee. Natuurlijk beginnen we met een lekkere maaltijd. Tijdens de inleiding hoor je meer over het onderwerp van de avond: ‘Hoe kun je geloven?’. Vervolgens gaan we uit elkaar in kleine groepen – daar is alle ruimte om je mening te delen en vragen te stellen. Na de experience weet je hoe je Alpha in kunt zetten in de groei naar een missionaire parochie. Heb je interesse in een Alpha Experience? Neem contact op via info@alphanederland.org - we helpen je graag op weg.
   
 • Online training om te starten met Alpha: Alpha-teamleiders Kick-Off op 12 juni 2024 
  Tijdens deze digitale kick-off gaan we samen aan de slag met de voorbereiding van jouw Alpha. Van de vraag: 'In hoeverre moeten mijn kerkleiders betrokken zijn bij Alpha?' tot: 'Wie vraag ik voor mijn team?' En natuurlijk kijken we ook naar hoe je je team kunt voorbereiden door middel van training. 

  Na de training ben je goed voorbereid om een Alpha op te starten in jouw kerk! Je weet waar je moet beginnen, met wie je moet praten en wat de belangrijkste stappen zijn om nu te zetten. Meld je aan voor de Alpha-teamleiders Kick-Off!.

 

Aanbod voor ondersteuning vanuit Katholiek Alpha Centrum

1. Sycamore
De video’s van Sycamore en het boek belichten op een zeer toegankelijke manier de vele aspecten van het katholieke geloof. Beide zijn heel flexibel te gebruiken, met een keuze uit de 20 inleidingen, aangepast aan de doelgroep.

Sycamore is geschikt voor een eerste kennismaking met het geloof (bijv. 10 bijeenkomsten), maar is ook het ideale vervolg op Alpha. Daarnaast is het heel geschikt voor geloofsleerlingen of voor bezinningsavonden in de parochie (bijvoorbeeld tijdens Advent of Veertigdagentijd). Ook kan het worden ingezet voor de inspiratie van werkgroepen en teams.

In veel parochies wordt Sycamore al gebruikt. De video’s zijn eenvoudig te downloaden en er is extra materiaal (samenvattingen, gespreksvragen, flyers/posters) beschikbaar. Kijk voor de trailer, de films en verdere info op www.rk-alphacentrum.nl/sycamore

2. Resurrexit
We willen graag snel aan de slag of verder in de parochie met het missionaire project. Er is veel materiaal en er zijn diverse methoden. Maar waar en hoe te beginnen?

Resurrexit is een initiatief van het Katholiek Alpha Centrum en Twitteren met God. Iemand van Resurrexit komt, ter plaatse of digitaal, met u inventariseren waar de parochie staat en wat eerste stappen kunnen zijn, want zomaar met iets beginnen kan ook averechts werken. Samen met u wordt gekeken: hoe nu verder? Een ruim aanbod van methoden (Xpand, Alpha, Sycamore, Twitteren, aanbidding, ...) en materialen (Catholicism, CaFE, Rebuilt, …) komt als ‘toolbox’ mee.

3. Ruim aanbod van boeken, video’s en methoden voor geloofsverdieping door catechese en gebed, m.n. eucharistische aanbidding

Meer informatie over dit aanbod? Kijk op de website van Katholiek Alpha Centrum of van Resurrexit, of mail naar info@rk-alphacentrum.nl.
 

Leiderschapsontwikkeling: elke weg begint met een eerste stap

1. Ga als pastoorsteam aan de slag met het thema leiderschap.
Laat u scholen over hoe u kunt werken vanuit missie en visie, hoe leiding gegeven kan worden vanuit een team; hoe u de transitie kunt vormgeven naar een missionaire parochie en hoe u uw persoonlijk leiderschap en uw sterke kanten kunt inzetten.

2. Vorm een leiderschapsteam 
Zoek mensen om u heen die met u als pastoor willen meedenken hoe de missionaire parochie vorm te geven.

3. Preek over de droom die u heeft voor uw parochie. 

Maar de belangrijkste stap: BEGIN!

xpand is al jaren een autoriteit op het gebied van leiderschapstraining, coaching en talentontwikkeling. Kijk voor aanbod en materialen ter ondersteuning op hun website.

Voor jongvolwassenen die willen groeien in leiderschap start een katholieke tribe van het 'Leaders of Influence'-programma

Met vragen over het aanbod van xpand kunt u mailen naar info-nl@xpand.one

 

Vormingsaanbod Centrum voor Parochiespiritualiteit

Het Centrum voor Parochiespiritualiteit (CPS) wil parochies in heel Nederland ondersteunen om een (meer) vitale en missionaire parochie te worden. Binnenkort organiseert het CPS onder andere:

 • Bezinningsdagen voor priesters, diakens, pastoraal werkers/-sters en leden van leiderschapsteams over ‘Verbindende communicatie: luisteren naar jezelf, de ander en God.’ Van zondagavond 3 november tot en met woensdagmiddag (de lunch) 6 november 2024 in Bezinningscentrum Emmaus te Helvoirt. Klik hier voor meer informatie over de bezinningsdagen.
 • Tweedaagse Preektraining voor priesters, diakens en pastoraal werkers/-sters, die regelmatig een homilie/preek of een overweging verzorgen. Van woensdag 15 januari tot en met donderdag 16 januari 2025 in Bezinningscentrum Emmaus te Helvoirt. Klik hier voor meer informatie over de preektraining.

Kijk voor meer informatie en breder aanbod op: www.parochiespiritualiteit.org

 

Ondersteuning Bisdom Breda

Groeien naar missionaire parochies staat centraal in de visietekst van bisschop Liesen van het bisdom Breda en in de dienstverlening van het bisdom. De inzet is om alle diensten van het bisdom vanuit het missionaire perspectief gestalte te geven. Op het vlak van pastoraat kunnen parochies uit het bisdom Breda een beroep doen op de mensen van het team ‘Missionair Pastoraat’ die graag meedenken, adviseren en zowel praktisch als geestelijk willen ondersteunen bij de cultuuromslag van de parochie.

Wilt u een beroep doen op het team Missionair Pastoraat? Mail dan naar Marjolijne du Maine: mdmaine@bisdombreda.nl.

 

 

Coaching voor priesters vanuit Divine Renovation

Coaching voor priesters vanuit Divine Renovation (Engelstalig).
Dit is een programma wat priesters verbindt met enkele medepriesters van over de hele wereld, die het verlangen delen om werkelijke en blijvende verandering in hun parochies te zien. 

De coaching is bedoeld voor priesters, met name pastoors. 

Voor meer informatie – om te onderzoeken of dit iets voor u is – kunt u contact opnemen met Paul Lang van Divine Renovation. Dit kan door een gesprek van 30 minuten met hem te boeken.

Boek een gesprek van 30' met Paul Lang