Wat is een kleine groep of een kring?

Misschien heb je er wel eens van gehoord via de protestantse kerk of de studentenvereniging: de kring. In katholiek Nederland komen ze nog niet veel voor, maar de vraag naar een kleine kring of groep neemt toe op het moment dat in de parochie mensen tot geloof komen of Jezus Christus (beter) willen leren kennen. Veel van deze nieuwe gelovigen zijn juist in zo’n kleine groep – bijvoorbeeld in cursussen als Alpha, Sycamore of de doopvoorbereiding – tot geloof gekomen. Na hun doopsel of het beëindigen van een Alpha vallen zij vaak in een gat, omdat de betreffende groep gestopt is. Daarom is het belangrijk dat er ook hierna kleine groepen in de parochie zijn waar zij zich bij aan kunnen sluiten. Daarbij zijn deze kleine groepen niet alleen bedoeld voor nieuwe katholieken, maar voor elke gelovige die verder wil groeien als christen en beseft dat hij of zij anderen hiervoor nodig heeft. 
Maar wat doet men in zo’n kring of kleine groep? En waarvoor is het bedoeld?

De kring of kleine groep
Een kring bestaat idealiter uit 5 tot 10 personen, die regelmatig bij elkaar komen om het christelijke geloof met elkaar te delen en te groeien als missionaire leerlingen van Jezus. De groep kan wekelijks, om de week of maandelijks bij elkaar komen. Een hogere frequentie zorgt voor een sterker gemeenschapsgevoel of verbondenheid. 

Wat is het doel van een kring of kleine groep?
Ten eerste: gemeenschap/vriendschap. De kring is een plek om gezien en gehoord te worden. Als mensen zijn we geschapen om relaties aan te gaan. Veel mensen voelen zich eenzaam, maar de kring vormt een plek waar er oog en oor is voor elkaars verhaal. Idealiter een plaats waar een ieder ‘thuis’ mag komen.
Ten tweede: missionaire leerlingen worden. De kring is bedoeld om te groeien op de weg naar heiligheid en steeds meer als Jezus te worden. Ter sprake komt dan ook hoe een ieder probeert om met Jezus te leven in het leven van alle dag, met alle mooie en moeilijke momenten die er zijn. De kring mag bemoedigen en helpen in het uitdragen van het geloof: een ieder op zijn of haar eigen wijze. 
Ten derde: een verschil maken in de wereld. Jezus heeft ons een opdracht gegeven om uit te gaan, mensen tot zijn leerlingen te maken, te dopen en te onderrichten (naar Mt. 28, 19-20), kortom om zijn liefde bekend te maken. In de kring mag je ontdekken en onderscheiden waartoe jij wordt geroepen. En willen we elkaar stimuleren om die roeping te beantwoorden.

Waarom een kring of kleine groep?
Allereerst omdat Jezus zelf ons dat voorbeeld heeft nagelaten! Hij leefde zelf ook in een kleine gemeenschap, van twaalf apostelen met wie Hij het leven deelde. In Matteüs 28, 19 zegt Hij: ‘Gaat dus en maakt alle volkeren tot Mijn leerlingen…’ We volgen dus zijn voorbeeld en opdracht. 
In de kring of kleine groep kunnen duurzame vriendschappen ontstaan en kun je veel leren van elkaar. Dit kan door te luisteren naar de verhalen van anderen en door samen de heilige Schrift te lezen. Dit alles versterkt je geloof. Jezus zegt zelf ook: ‘Want waar er twee of drie verenigd zijn in mijn Naam, daar ben Ik in hun midden’ (Mt. 18, 20). Zo leren we steeds gevoeliger te worden voor de stem van God en zijn aanwezigheid in de kring of kleine groep, maar vooral in ons dagelijks leven.
Het is de bedoeling dat een kring of een kleine groep niet besloten wordt. Daarom is het belangrijk om vanaf het begin duidelijk te maken dat er telkens weer nieuwe mensen bij de kring kunnen komen (of doorstromen naar een andere kring), bijvoorbeeld nadat er een Alpha cursus of traject voor het doopsel is afgerond in de parochie.

Wat doe je op een kring of kleine groep?
Het is aan te bevelen om net als bij Alpha te starten met eten of op een andere manier gezellig en ongedwongen samen te beginnen. 
Het inhoudelijke deel van de avond wordt ingeleid met gebed en het uitnodigen van de heilige Geest.
Daarna geeft iemand van de groep een korte inhoudelijke impuls (10 tot 20 minuten) over een onderwerp dat hem of haar raakt (de groepsleider kan de deelnemers van de groep helpen om dit voor te bereiden). Of men kan samen de tekst van het evangelie van de dag lezen en eventueel een commentaar dat hierover beschikbaar is. Of samen een geestelijk boek lezen. Of een inspirerend filmpje kijken.
Daarna is er uitwisseling en gesprek. 
Het is mooi om de kring af te sluiten met gezamenlijk gebed. Als iemand gebed vraagt, kan er speciaal voor deze persoon gebeden worden. Of er kan een stiltemoment of reflectiemoment zijn aan het einde van de kringavond, zo mogelijk met eucharistische aanbidding. 

Veel zegen met (het starten van) de kring of kleine groep! Heb je hierover vragen? Neem dan contact op met info@missionaireparochie.nl

 

Carolien Hoogenboom, 2023

Foto: Myrthe Roth, 2023