'Te druk om te evangeliseren...' - Johannes Hartl

 

Het belangrijkste is om het belangrijkste het belangrijkste te houden.

verslag door Cindy Fransen-Boon

 

Hartl begint zijn verhaal met een voorbeeld: “Stel je voor dat je naar een chique restaurant gaat. Je wordt welkom geheten met de mededeling dat er helaas geen eten is. De chef is op vakantie, maar wees gerust: er is wel mooie muziek en er zijn prachtige bloemen! Dat zou gek zijn, toch? Daar klopt iets niet.”

Vaak hebben we het in de kerk over allerlei zaken: een goed mens zijn, vrede, rechtvaardigheid. Maar heel vaak gaat het niet over het belangrijkste:

 

Wie is God?

Hartl: “Als kind had ik op zich een goede relatie met de kerk, maar alles rondom religie vond ik saai - net als de wiskundeles. Dit was mijn overtuiging: om een goed resultaat te behalen, moet ik saaie dingen doen. Ik geloofde dat over de wiskundeles en over mijn geloof. Op een gegeven moment bezocht ik een jeugdconferentie en daar leerde ik de liefde, vreugde en schoonheid van God kennen. Ik werd niet in één klap religieus, maar er kwam wel een verandering in hoe ik dacht over God. Eerst had ik nog geen woorden voor wat ik had ontdekt, maar later ontdekte ik meer in zijn Woord.”

1 Timotheus 1,11: overeenkomstig het Evangelie van de heerlijkheid van de zalige God, dat mij toevertrouwd is. (HSV: Herziene Statenvertaling)

De woorden 'heerlijkheid' en 'zalige' vertellen ons iets over wie God is.

 

Heerlijkheid

Heerlijkheid komt van het Griekse woord doxa, wat ‘stralen’ betekent. Schoonheid heeft die kwaliteit: dat er iets van uitstraalt. Schoonheid is overal in de schepping: de zon, de natuur, muziek, je vrouw, .. Degene die dat geschapen heeft was zeker een kunstenaar! God is een kunstenaar: Hij is de Schepper van schoonheid en Hij is schoonheid.

Hartl: “Ik wandelde eens met mijn vrouw op een strand in Tel Aviv. We zagen een bijzonder mooie zonsondergang. We stopten en keken. Iedereen om ons heen stopte en keek, behalve ... de honden. Die waren daar niet in geïnteresseerd. Je ziet nooit een hond naar een zonsondergang kijken. Dat doen alleen wij, als mensen. Als wij gebouwen bouwen, bouwen we vaak prachtige plekken. We maken muziek, we maken kunst. Zelfs ons eten proberen we mooi te maken. Alleen mensen doen dat. Waarom doen we dat? Er is iets in ons hart dat hunkert naar schoonheid.”

Iedere kunstenaar geniet ervan zijn kunst te tonen of te delen. Zo wil ook God zijn kunst tonen en delen: Hij heeft allemaal ideeën over zonsondergangen, de klanken van een symfonie, het gevoel van een eerste kus, een sterrenhemel. Wij zijn de gasten aan zijn tafel. Hij schiep ons met onze waardering voor schoonheid en ons vermogen om gefascineerd te worden.

Soms benadrukken we de negatieve kant van fascinatie, maar we moeten vooral ook het positieve zien: de mens is gemaakt voor fascinatie en God is de bron van die diepste schoonheid en fascinatie. Als wij zien wie God is; als wij zijn schoonheid zien en gefascineerd zijn door Hem - dat is gebed en aanbidding, lofprijzing en liturgie. 

 

Zalig

Zalig komt van het Griekse woord makalios, wat ‘gelukkig’, ‘vreugdevol’ of ‘blij’ betekent. Het kan moeilijk zijn te geloven dat God ‘blij’ is. We zien oorlogen en ziektes; we kennen financiële problemen. Er is veel lijden in de wereld en de pijn die we voelen in dit tranendal is echte pijn. En toch: God is nog steeds goed! Zoals de zon schijnt achter de wolken, zo is Gods goedheid er ondanks onze aardse pijn. 

God is vreugdevol. Dit betekent dat je Hem niet blij hoeft te maken. Je kúnt Hem niet eens blij maken. God heeft jou zelfs niet nodig! Is dat een trieste boodschap? Nee, juist niet! Want God heeft ons niet nodig, maar Hij wil ons wel! Net zoals de kunstenaar die zijn schoonheid en vreugde wil delen. 

Bij God is er overvloed, zoals de overvloed bij de bruiloft in Kana. Jezus deelde alles wat Hij had, tot aan zijn laatste ademteug en zijn laatste druppel bloed. Liefde wil gedeeld worden en zichzelf wegschenken. Dat is wat Jezus deed, Hij gaf alles.

Hartl: “Ik begon dit verhaal met te zeggen dat het het belangrijkste is om het belangrijkste het belangrijkste te houden. Het belangrijkste is dat we weten wie Hij is. De mensen in de wereld om ons heen kennen God niet, maar ook zij leven met dat verlangen naar ware schoonheid en ware vreugde. Het gaat er niet om dat wij moeten evangeliseren; als we Hem kennen dan kunnen we niet anders. Als je zíet wie Hij is, dan wíl je evangeliseren – want schoonheid en vreugde wil je delen.”

 

 

Heer, 
Ik dank U dat U werkelijk goed bent. Ik dank u voor Uw liefde voor mij.
Dank U dat U niet gestrest of humeurig bent, dat U niet angstig of oud bent - dat U vreugdevol bent. 
We ontvangen vandaag Uw liefde, Heer. 
Ik vraag U om ons de woorden te geven om die liefde te delen.
Geef ons ijver, passie en een frisse zalving door uw Heilige Geest,
om andere mensen uit te nodigen om U te ontmoeten.
 Om van onze parochie een plaats te maken waar de prachtige en vreugdevolle God kan worden ervaren. 
Ik vraag dit in Jezus' heilige naam. 
Amen.

 

 

Foto: Lianne Jansen-Valk - Kompasfotografie