Nieuwsflitsen Conferentie 2024

Met de nieuwsflitsen kun je tijdens de conferentie van minuut tot minuut op de hoogte blijven. Hieronder een overzicht dat werkt als een liveblog met korte nieuwsberichten, treffende citaten, en andere wetenswaardigheden.


Terugblik in 2,5 minuut!

Een overzicht van de conferentie in 2,5 minuut: beleef de dag in vogelvlucht!

 


Save the date!

Zet het vast in uw agenda: de vierde conferentie Missionaire Parochie vindt plaats op 8 februari 2025 in De Basiliek in Veenendaal. 

Zien we u daar?

 


Opgeruimd staat netjes!

Vele handen maken licht werk! Binnen een half uur is het bijna alsof er nooit een conferentie in De Basiliek heeft plaatsgevonden... maar gelukkig weten wij wel beter! Dank aan allen die deze dag mogelijk hebben gemaakt - tot volgend jaar!

 


Dagafsluiting in gebed

We sluiten de dag af met een moment van gebed. De Heer zelf is in ons midden. Een bijzonder einde van een bijzondere dag. 

 


Tijd voor Taart! .... uh, vlaai, bedoel ik.

We zijn vandaag weliswaar niet in het katholieke zuiden, maar genieten toch een beetje van het Rijke Roomsche Leven! 

 


"Houd je kerk in balans"

Pr. Jeroen Smith, over het belang van de Eucharistische Aanbidding: "We kennen allemaal de Actie Kerkbalans, maar de Eucharistische aanbidding is eigenlijk de actie "Houd je kerk in balans"!

 

 


Hoofdseminar: "Hoe kunnen we mensen helpen leerling van Jezus te worden?"

Hadewijch Klaassen: "Op momenten dat er iets verandert in de levens van mensen, komt er vaak ook ruimte voor verandering in hun houding naar God toe. Het is aan ons om naast de mensen te staan. Te bidden. Er te zijn. Wij hoeven niet te overtuigen, dat doet God. Wij lopen met hen mee." 

 

Foto: Ramon Mangold


"Ik had echt niet verwacht dat er zo veel jonge mensen zouden zijn!'

In gesprek met onze Razende Reporter Linda vertelt Catharina enthousiast dat ze positief verrast is door de vele jonge mensen die er zijn: "Tot mijn verbazing zijn er echt veel jongeren, dat vind ik echt hartstikke leuk! En ook veel oude bekenden!" Ze vertelt dat de verbinding met andere jongeren gedurende de dag haar goed doet.

 


Eet smakelijk!

Het is tijd voor de lunch. Dank aan alle vrijwilligers die de catering verzorgen.

We zijn ook heel dankbaar dat Mgr. Liesen dit jaar weer in ons midden is. Eet smakelijk! 

 


Afsluiting van de ochtend

De ochtend wordt afgesloten met gebed, waarin de sprekers voorgaan.

Jezus nodigt ook ons uit om Hem te volgen. Zeggen wij 'ja' op zijn uitnodiging?

 


Op de bank: Fr. Gary Buckby & Steph O'Connor

Fr. Gary Buckby en Stephanie O'Connor zijn uit Birmingham afgereisd om te delen over hun ervaringen met parochievernieuwing, hun highs en lows. Gevraagd naar hun omgang met teleurstelling, geeft Steph een mooie 'take home message' mee: "Trust in God. This isn't our party, it's His. Ultimately, people are turning up to God's party." 

 


Mirjam en Arnoud in gesprek over 'leerling zijn'

Gevraagd naar wat 'leerling van Jezus zijn' voor hen betekent, antwoordt Mirjam: "Jezus roept mensen om Hem te vergezellen, om bij Hem te zijn. 'Ga eens mee', 'leef met Mij' - niet als in een klaslokaal, maar in relatie met Hem." 

Arnoud: "Het volgen van Jezus doet denken aan hoe wij leren. Met voordoen en nadoen; inwerken en meenemen. Dat doen we in de 'gewone wereld,' maar in de Kerk proberen we mensen vaak vol te duwen met kennis. We zien bij Jezus dat Hij mensen meeneemt en laat proberen. Ze worden uitgezonden om Hem na te doen. Met vallen en opstaan."

 


Zaalinteractie? Check!

Zaalinteractie? ☑️

Presentator Dennis Peters stelt het publiek op de proef met enkele meer en minder uitdagende vragen. Soms zijn de meningen in de zaal verdeeld, maar vaak is het publiek ook opvallend eensgezind. 

 


Onze presentatoren van de dag

Dit zijn Lotte en Camille, onze gastvrouw en gastheer van vandaag! Met charme en humor houden ze de 'flow' in het programma. In het dagelijks leven zijn ze arts en talent manager, maar vandaag zijn ze vooral bij ons als "mede-leerlingen van Jezus". 

 


Tijd voor koffie!

Na de Eucharistieviering is het tijd voor koffie! Dank aan alle vrijwilligers die dit voor ons mogelijk maken. Het is een feest van herkenning en ontmoeting en veel mensen zoeken ook even het zonnetje op. 

 


Kardinaal Eijk: "God heeft het eerste en het laatste woord. Punt uit!"

Kardinaal Eijk gaat voor in de Eucharistieviering en begint zijn preek met een prikkel: "Wie eenmaal gelooft, heeft ook de missie - de zending om anderen hiertoe uit te nodigen."

Mgr. Eijk vertelt hoe de apostelen hier in eerste instantie niets van terecht brengen, maar dat Jezus het er niet bij laat zitten. Met Pinksteren stort Hij de Heilige Geest uit. Dit vervult de apostelen met vreugde en moed, zodat ze vrijmoedig durven spreken - soms dwars tegen de heersende opinie in: "Beste Farizeeers en schriftgeleerden, God heeft het eerste en laatste woord. Punt uit!"

Ook in onze tijd stuiten we soms op onbegrip. "Maar," aldus Eijk: "de waarheid is een persoon: Jezus Christus. Wij volgen Jezus - Hij is de Weg, de Waarheid en het Leven." 

 


Meer dan 850 deelnemers

Ter vergelijking: vorig jaar was dit balkon bijna leeg, maar dit jaar is het goed gevuld. We zijn met meer dan 850 mensen bij elkaar, over lands- en kerkgrenzen heen. Wat een hoopvol signaal!

 


De deur staat voor u open!

Wees welkom op de derde conferentie Missionaire Parochie! De deur staat voor u open...!

 


The Day Before: een impressie

Een impressie van het harde werk van onze vrijwilligers, van het mooie gebedsmoment en van de inspirerende jongerenontmoeting. Wij zijn er klaar voor! Vandaag gaat het dak eraf! (Figuurlijk natuurlijk...)

 


"Leaders of Influence" - tribe gelanceerd

Bij de Young People's MeetUp werd vanavond de nieuwe katholieke 'tribe' binnen het 'Leaders of Influence'-traject van xpand gepresenteerd. Een geweldige kans voor young professionals om te groeien in hun leiderschapskwaliteiten - op persoonlijk vlak, als professional en als gelovige binnen het koninkrijk van God. Meer weten? Neem gerust contact op!

 


Young People's MeetUp: "We hebben jonge leiders nodig!"

Voor de tweede keer vond aan de vooravond van de conferentie een aparte ontmoeting voor jongvolwassenen plaats. Het centrale thema van de avond: "Wat is gezond leiderschap en hoe ontwikkel je dat?" De jongeren dachten onder de inspirerende leiding van Paul Donders (xpand) na over de balans tussen karakter en competenties, en hoe je beide nodig hebt om leiding te kunnen geven op een manier die bij jou past - in de maatschappij en in de Kerk. 

 


Voorbedeavond met UPrayse!

"Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren." Filippenzen 4, 6-7

Goed om de dag met elkaar in gebed te dragen en in Gods handen te leggen!

 


Programmaboekjes liggen klaar

Honderden programmaboekjes liggen klaar voor de gasten die morgen komen. Meer dan 800 mensen hebben zich aangemeld! Ligt er voor u ook een boekje klaar? Ook als u nog niet aangemeld bent, bent u van harte welkom. U kunt bij de infobalie nog een kaartje kopen!

 

 


Voorbereidingen in volle gang

Al vanaf de vroege ochtend zijn de voorbereidingen in De Basiliek in Veenendaal in volle gang! Onze ballonkunstenaars waren al vroeg van de partij. Komt u morgen het resultaat bekijken?