Muziek in de missionaire parochie

‘Missionair’ wil zeggen dat we als eerste rekening houden met nieuwe mensen, mensen die voor het eerst in de kerk komen. Welke muziek raakt hen? Welke muziek helpt hen het beste om zich te openen voor God en Hem te ervaren? Hoe kan muziek eraan bijdragen dat mensen graag terugkomen?

In een missionaire parochie moeten we onze eigen voorkeur aan de kant durven schuiven. We worden uitgedaagd om de voorkeur van de mensen die we willen bereiken op de eerste plaats te zetten. Het gaat erom wat mensen ‘hier en nu’ aanspreekt en hen helpt om in contact te komen met God.

Meerdere muziekstijlen kunnen goed functioneren in een missionaire parochie, voor verschillende doelgroepen. Het gaat in alles om de houding: Christus staat centraal. En welke stijlen of welke concrete liederen we ook kiezen, we willen mensen helpen om hun hart voor God te openen en Hem te aanbidden. Daarbij hoort ook een goede kwaliteit.

Voor de conferentie is de keuze gemaakt om met een muziekstijl te laten kennismaken die nog weinig vertegenwoordigd is in katholieke parochies in Nederland en Vlaanderen: praise and worship. Poprock is een stijl die voor hedendaagse mensen relatief vertrouwd aanvoelt.

Hebt u belangstelling om de liederenlijst van de conferentie in te zien? U kunt een download van de lijst opvragen per e-mail. Als u een andere vraag hebt, van harte welkom om die te stellen!

Meer weten?

• Lees in ‘Als God renoveert’ van fr. James Mallon (2019) over ‘opbouwende muziek’, p. 126 t/ 140.
  • Lees in ‘Rebuilt’ van fr. Michael White en Tom Cororan (2019) over ‘muziek’, p. 125 t/m 140.
  • Bekijk deze video van ‘Divine Renovation’ over ‘It’s time to change music?’

Laura de Vries, verantwoordelijke liturgie en muziek in de organisatie van de conferentie De Missionaire Parochie. Laura is werkzaam in een parochie in het bisdom van Breda en lid van de Diocesane Commissie voor Liturgie.