Jezus volgen en missionair zijn, hoe en waarom?

 

‘Ik heb op school over Jezus verteld, omdat Jezus belangrijk is.’ Een prikkelende uitspraak, zo aan de start van de conferentie Missionaire Parochie – Volg Mij. Dennis Peters, de interviewer van de eerste plenaire sessie, vertelt over zijn dochter. Zij was zo vrijmoedig om op school ‘gewoon’ over Jezus te vertellen. Zijn wij net zo vrijmoedig? Of zouden we dat moeten zijn?

Het thema van de conferentie dit jaar is ‘Volg Mij’. In de eerste plenaire sessie gaat Dennis Peters, werkzaam bij Kerk in Nood, over dit thema in gesprek met Arnoud Drop, directeur van Alpha Nederland, en Mirjam Spruit, stafmedewerkster bij het Centrum voor Parochiespiritualiteit. 

 

Jezus volgen

Dennis opent het interview met de vraag wat het volgens Mirjam en Arnoud betekent om Jezus te volgen. Direct legt Mirjam een link met het evangelie. Jezus roept mensen op Hem te vergezellen en met Hem mee te gaan. 'Jezus volgen' betekent volgens haar samen met Jezus leven en een relatie met Hem aangaan. Arnoud beaamt dit en voegt hier nog iets aan toe. Laatst was zijn CV-ketel kapot en kwam er een monteur met een leerling langs. Deze leerling werd ingewerkt door met de monteur mee te gaan om te zien hoe de ketel gerepareerd kon worden. Op diezelfde wijze mochten de leerlingen Jezus volgen. Ook wij mogen zo Jezus volgen, door met Hem mee te gaan en van Hem te leren in ons dagelijks leven. 

 

Uitgeleerd?

‘Zijn we dan ooit uitgeleerd?’ Een interessante vraag die opborrelt in het gesprek. Mirjam geeft aan dat bij sommige katholieken de gedachte heerst dat je na het ontvangen van het Vormsel uitgeleerd bent. Je bent dan klaar en 'leerling-af'. Dat is niet zo, zegt Mirjam. ‘In een huwelijk zeg je toch ook niet op je trouwdag: “Nu ben ik getrouwd, nu is het klaar?”’ Je bent eigenlijk nooit klaar met leren! 

Arnoud vult aan dat op deze manier denken over het 'leerling zijn’ zowel een positieve als negatieve uitwerking kan hebben. Het is positief dat we mogen blijven leren, maar het kan ons ook verlammen om uit te delen. Zo kan het zijn dat we onszelf nog niet goed genoeg vinden om over Jezus te vertellen. Maar God vraagt juist dat zijn leerlingen anderen tot leerlingen maken! Hij heeft ervoor gekozen om ons in te zetten, waar we op dit moment ook in ons leven staan. Een mooie aanvulling is het voorbeeld van de Samaritaanse vrouw bij de put. Zij begint anderen al over Jezus te vertellen na een paar minuten met Hem gesproken te hebben! Vanaf het moment dat Gods Geest in het leven van mensen gaat werken, kunnen zij al over Hem vertellen. Het is een bron waar levend water uit stroomt. 

Mirjam sluit hier naadloos bij aan met een voorbeeld over de bewegingsmethode Pilates. Zij deelt vaak haar enthousiasme hierover met anderen. ‘Het helpt mij, dus misschien kan het jou ook helpen.’ Zo is het ook met het geloof. Als jij daar enthousiast over bent, kun je daar gemakkelijk over vertellen. Ieder natuurlijk op zijn eigen manier. 

 

Nieuwsgierigheid

Na een kort moment waarin het publiek de kans krijgt om in drietallen te delen over wat hen tot dan toe geraakt heeft, wordt het interview weer opgepakt. Het is mooi en goed om te horen dat we worden uitgenodigd om Jezus met anderen te delen, maar hoe doen we dat, vraagt Dennis aan Arnoud en Mirjam: 'Hoe nemen we mensen mee, vanaf de plek waar ze zijn?’

Mirjam geeft aan dat dat afhangt van onszelf. ‘Vraag in je persoonlijk gebed aan de Heer: “Wanneer moet ik wel iets zeggen en wanneer juist mijn mond houden? Moet ik vrijmoedig zijn of juist misschien even niet?”’ Als directeur van Alpha Nederland begint Arnoud over de ‘Huiskamer Alpha’ die hij kort hiervoor heeft gehouden: een mooie manier om Jezus te delen. De kern hiervan is oprechte nieuwsgierigheid. ‘Ik ben oprecht nieuwsgierig naar hoe jij in het leven staat.’ Het is niet de bedoeling dat wij onze waarheid aan anderen opdringen, maar we mogen hun interesse wekken. Nieuwsgierigheid wekt nieuwsgierigheid. We mogen in onze parochies meer openheid creëren, geeft Mirjam als aanvulling. Dit vraagt een stap van ons, maar God zal daardoor mensen op ons pad gaan brengen. 

Dennis sluitt af met de vraag: ‘Waarom zou ik missionair zijn?’ De sprekers vullen elkaar bij het beantwoorden van deze vraag mooi aan. Arnoud geeft aan dat het bewustzijn dat wij door God geliefd zijn, onze drijfveer mag zijn. Mirjam zegt dat wij missionair mogen zijn ‘uit liefde’, uit liefde voor God en onze naasten. 

 

Tekst: Lisanne Hoogenboom; foto: Ramon Mangold