De kracht van gebed

Waarom is het gebed zo belangrijk voor een missionaire parochie? En hoe pak je dat aan? Pastoor Jeroen Smith van Katholiek Alpha Centrum gaf hierover een seminar op de mini-conferentie Missionaire Parochie. ‘Jij bent nodig. Jouw gebed is nodig.’

pr. Jeroen Smith

Verslag door Karolina Gilbers

Gebed is de bron van de missionaire parochie. Het is van belang om eerst actief naar binnen te treden voordat je als parochie actief naar buiten treedt. Het gaat om het verenigen van jouw hart met het kloppend hart van Jezus. Hierdoor krijgt je lichaam zuurstof en kom je in beweging. Dit geldt ook voor de missionaire parochie, want gebed doet leven. Maar hoe wordt gebed de bron van de missionaire parochie? Deze en andere vragen kwamen in Veenendaal aan de orde tijdens een seminar van pastoor Jeroen Smith.

Waarom bidden?
Besef dat je in gebed spreekt met de levende God. Richt je in gebed in het bijzonder op Jezus. Hij is het mensgeworden Woord, dat tot ons spreekt. Hij ademt de heilige Geest over ons. Jezus is er al, nog voordat we gaan bidden. Hij nodigt jou uit om in relatie met Hem te treden. Hij verlangt in het bijzonder naar jouw ‘ja’, naar jouw beschikbaarheid, en naar jouw bereidheid zijn wil te doen. Dit is dan ook nodig voor de missionaire parochie. Jij bent nodig. Jouw gebed is nodig. 

Bidden is in relatie treden met Jezus en in verbondenheid zijn met de gemeenschap, de Kerk en de wereld. Vaak vragen we in gebed aan God om onze plannen te zegenen, maar kunnen we ook vragen: “Heer, wat zijn uw plannen?” Dat is de houding van Maria. Zijn we ook bereid om als parochie ontvankelijk te zijn en te doen wat God vraagt? Raadplegen we Hem? Geven we onze ideeën terug in gebed aan de Heer? Luisteren we biddend naar God om zijn Wil in onze ideeën te ontdekken? Dit zijn vragen waar je als missionaire parochie bij stil kan staan. 

Vanuit goede bedoeling neigen we vaak tot activisme en het doe-het-zelf evangelie. Dit past in onze maakbare wereld. De vitaliteit van de parochie echter is niet maakbaar, maar smeekbaar bij de Heer. Hiervoor is het van belang om met de Heer samen te werken. Dit doe je door 'biddend te bidden', ofwel je bewust te zijn van wat je zegt en tot wie je het zegt. Bovendien zijn offers en lijden ook van belang. Het lijden van Christus is vruchtbaar en maakt de vitaliteit van de Kerk sterker. Dit geldt ook voor jouw offers en jouw leed. Ben je bereid om dit voor de missionaire parochie te dragen?

Hoe bidden?
De missionaire parochie is bidden voor de parochie en als parochie. Er zijn wat praktische tips/ideeën om dit te realiseren: gebedsgroepen; het gezamenlijk bidden van de rozenkrans; een schrift waarin parochianen hun gebedsintenties kunnen opschrijven; de mogelijkheid om kaarsjes op te steken; de mogelijkheid tot (vaste) eucharistische aanbidding; een speciaal moment van gebed in het licht van de missionaire parochie; een parochienoveen; gebedskaartjes geven aan zoveel mogelijk parochianen; en een parochiebedevaart. 

Al met al zijn er diverse mogelijkheden en vormen tot gebed. Maar de eucharistie is, volgens Johannes Paulus II, de bron en het hoogtepunt van evangelisatie. Zij trekt namelijk mensen. Vandaar het belang van de eucharistische aanbidding. We keren dan telkens terug naar de bron, de liefde, de Heer, het kloppend hart van de Kerk en van alle parochies. Tijdens de eucharistische aanbidding kijkt Jezus naar jou en jij naar Hem. Dit verandert je leven en daarmee het leven van de parochie. 

Wellicht kun je wekelijks op een vast moment naar de aanbidding. In sommige parochies kan dit voorafgaand aan of na de heilige Mis. Soms zijn er geen mogelijkheden; wellicht zou je dan één keer per maand elders naar de aanbidding kunnen gaan. Bovendien zou je je als groep, bij iemand thuis, kunnen richten op het dichtstbijzijnde tabernakel. Dankzij de digitale wereld is het ook mogelijk om online eucharistische aanbidding bij te wonen. 

Al met al is er veel mogelijk. Belangrijk om te onthouden is dat hoe actiever we als missionaire parochie worden, hoe contemplatiever we moeten zijn. 

 

Verslag seminar pr. Jeroen Smith - "Wie tot Jezus spreekt, kan over Jezus spreken", 25 maart 2023 - door Karolina Gilbers
Fotografie: header - Myrthe Roth; portret - Ramon Mangold