Programma mini-conferentie

Hieronder vind je een overzicht van het programma en maak je kennis met de beide hoofdsprekers van de mini-conferentie. 

 

Vrijdagavond 24 maart

19:00 uur Inchecken al mogelijk: welkom!
20:00 uur Gezamenlijk gebed (parallel: Young People's MeetUp)
20:45 uur Informele ontmoeting

 

Zaterdag 25 maart

9:00 uur Inchecken en ontvangst
9.30 uur Start programma

  • Eucharistieviering
  • Inleiding door Hannah Vaughan-Spruce
  • Getuigenissen van parochies
  • Gezamenlijke lunch
  • Inleiding door Paul Donders (parallel enkele seminars, zie onder)
  • Gezamenlijk gebed

17:00 uur Einde van de dag

Foto: Ramon Mangold, 2022
 

Maak kennis met de hoofdsprekers op de mini-conferentie Missionaire Parochie!
 

Hannah Vaughan - Spruce

Hannah Vaughan-Spruce is de verantwoordelijke voor Divine Renovation in het Verenigd Koninkrijk en werkte zelf als catechist in een parochie.
Ze promoveerde op het gebied van de sociologie van religie en theologie. Daarnaast publiceerde ze enkele boeken, waaronder ‘Why Catholics Leave, What They Miss and How They Might Return’ (Paulist Press, 2019) en 'Handbook for Catechists' (CTS, 2018). 

Hannah zal spreken over het thema ‘Hier ben ik’ en de drie belangrijke sleutels van parochievernieuwing, puttend uit haar eigen ervaringen. Wat kunnen wij hiervan leren, en hoe kan dit ons helpen op onze weg naar een missionaire parochie?

Paul Donders

Paul Donders is consultant, trainer en directeur van xpand Nederland. Hij zal spreken over basisprincipesvoor goed en gezond leiderschap in een parochie. Daarnaast gaan we samen aan de slag met enkele vragen die ingaan op het wat en waarom van het
werken in een team, én over een belangrijk element van een ‘reisgemeenschap’, namelijk vertrouwen.
Hoe kun je, geïnspireerd door de Heilige Geest, rituelen van vertrouwen en respect ontwikkelen en uitleven? Hoe kun je destructieve elementen van wantrouwen en cynisme stoppen? Hoe kun je de verschillende talenten die aanwezig zijn onderkennen en waarderen?

Dit hoofdseminar wordt aanbevolen voor al diegenen die samen met anderen uit hun parochie of geloofsgemeenschap naar deze dag zijn gekomen, want ‘op reis gaan’ naar een missionaire parochie kun je niet alleen! We gaan samen aan de slag om realistische oplossingen voor jouw situatie, team of werkgroep te ontwikkelen. In het seminar zal gelegenheid geboden worden om uit te wisselen met mensen uit je eigen parochie of geloofsgemeenschap.

Seminars

Parallel aan de inleiding van Paul Donders in het hoofdprogramma zullen er enkele seminars worden aangeboden. Deze zullen met name gericht zijn op mensen die kennis willen maken met het gedachtegoed van de missionaire parochie, of die een roeping ervaren om voor de vernieuwing van parochies te bidden.

Gebed en parochie vernieuwing - Wie tot Jezus spreekt, kan over Jezus spreken
Jeroen Smith pr. met medewerking vanuit het Katholiek Alpha Centrum

Jeroen Smith, pr. - met medewerking vanuit het Katholiek Alpha Centrum - spreekt over hoe gebed en parochievernieuwing samengaan. Paus Franciscus zegt: “Nieuwe evangelisatie, een evangeliserende kerk, moet altijd vertrekken vanuit het gebed.

We gaan vaak aan de slag met allerlei projecten en methoden, maar een onmisbare pijler blijft het terugkerend gebedscontact met Christus. In dit seminar krijgt u praktische tips over hoe dit vormgegeven kan worden in de parochie, en is er tijd voor uitwisseling, getuigenissen en een moment van begeleide aanbidding.

Dit seminar wordt aanbevolen voor diegenen die zoeken naar een goede manier om alle actie in de parochie in te bedden in persoonlijk en gemeenschappelijk gebed en voor diegenen die een roeping ervaren om voor het werk van de missionaire parochie te bidden.

Eerste stappen op weg naar een missionaire parochie
Ferdinand von Degenfeld, verantwoordelijke voor ‘Divine Renovation’ in het Duitstalige spraakgebied – Met Nederlandse vertaling

Ferdinand zal spreken over wat een missionaire parochie is, welke eerste stappen we kunnen zetten en wat ons hiervan kan weerhouden. Ferdinand zal dit illustreren met voorbeelden uit de praktijk. Tevens is er gelegenheid om vragen te stellen.

Dit seminar wordt aanbevolen voor diegenen die alleen zijn gekomen uit hun parochie of geloofsgemeenschap en/of voor diegenen die niet of nauwelijks bekend zijn met de waarden van de missionaire parochie.